Aardappel-gyrossalade met tzatziki

Tijdens mijn speurtocht naar leuke recepten in mijn oude kooktijdschriften, viel het me op dat er zo'n tien jaar geleden nog véél meer gerechtjes gepubliceerd werden waarin vlees de hoofdrol heeft. Net zoals veel gezinnen tegenwoordig, aten wij doorheen de jaren steeds minder vlees. Onze oudste zoon eet zelfs helemaal geen vlees meer. Voor hem vervang ik het vlees uit bepaalde recepten door bijvoorbeeld quorn of hij eet gewoon wat extra groenten. En vaak eten we met het hele gezin lekker vegetarisch. Dit gerechtje uit 2009 bevat natuurlijk wél vlees, maar ook met quornreepjes bleek het erg lekker. Geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1200 g vastkokende aardappelen
500 g gyros
1 komkommer
1/2 bosje verse tijm (of gedroogde tijm)
1/2 bosje verse oregano (of gedroogde oregano)
500 ml Griekse yoghurt
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels melk
4 tomaten
1 ui
10 ingemaakte peperoni (pot)
200 g feta
peper en zout

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze zo'n 20 minuten in gezouten water.

Bak de gyros 10 minuten in een droge pan. (er zit al olie bij) Laat het vlees afkoelen.

Rasp 1/3 van de komkommer en duw door een zeef om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Roer dan om de tzatziki te maken de komkommerrasp samen met de olijfolie, de melk, de tijm en oregano door de Griekse yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de rest van de komkommer in blokjes. Snijd ook de tomaten in blokjes en versnipper de ui. Houd 4 peperoni apart voor de garnering en snijd de rest in schijfjes.


Schik op borden de aardappelen met daar bovenop het vlees, de groenten en de tzatziki (yoghurtsaus). Verbrokkel de feta er overheen en werk af met de peperoni en nog wat kruiden.

Smakelijk!!


(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts