Een heerlijke Franse klassieker: salade niçoise

Een klassieke Franse salade die op veel menukaarten voorkomt. Een beetje opzoekwerk leerde me dat dé salade niçoise niet bestaat. De ingrediënten kunnen wat variëren, maar het is in ieder geval steeds een combinatie van vis (vaak tonijn, soms ook ansjovis), groente en ei. Heb je dus nog groenten liggen die er volgens jou ook bijpassen ... laat je gerust gaan!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

400 g tonijn, in eigen nat (blik)
250 g fijne groene boontjes
120 g kerstomaten
4 kropjes little gem (of zakje sla)
1 kleine rode ui
1 komkommer
2 eetlepels verse gehakte bieslook of peterselie
16 zwarte olijven
2 eetlepels kappertjes
4 eieren
4 eetlepels (Griekse) yoghurt
2 eetlepels ketchup
peper en zout


Kook de eieren in 8 minuten hard. Spoel ze met koud water, pel ze en snijd ze in partjes.

Blancheer (kook) de boontjes een drietal minuten in kokend water. Laat ze schrikken onder koud water. Zo blijft de groene kleur mooi behouden.



Laat de tonijn uitlekken en trek hem wat uit elkaar.

Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder met een lepeltje de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Pel de rode ui en snijd hem in fijne ringen.

Halveer de kerstomaten.

Snijd de little gem sla in stukjes.


Maak nu de dressing. Meng daarvoor de yoghurt met de ketchup en breng op smaak met wat peper en zout.


Verdeel de sla over de borden, schep er de boontjes, de tonijn, de tomaten, de komkommer, de olijven, de eitjes, de kappertjes en de rode ui op. Werk af met de dressing, een beetje peper en de bieslook/peterselie.


(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts