Zalm met gegratineerde mosterdpuree

Dit gerecht zit al van 2008 in mijn receptenmap. Ik maakte het vroeger verschillende keren, maar dat was inmiddels al meer dan 10 jaar geleden. Tijd dus om het nog eens boven te halen én te bloggen. Heerlijke zalm, een lichtjes pittige mosterdpuree, een superlekker sausje, ... erg geslaagd!

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

600 g aardappelen
1 ui
3 takjes verse dille
4 zalmfilets
1 eetlepel citroensap
150 ml melk
1 eetlepel ongezouten boter
2 eetlepels bloem
125 ml droge witte wijn
250 ml visfond
125 ml slagroom (20% vetgehalte)
2-3 eetlepels mosterd
peper en zout

EXTRA: een salade of wat rauwkost


Schil de aardappelen en kook ze zo'n 15-20 minuten in licht gezouten water.

Kruid de vis met wat peper, zout en citroensap.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de zalm aan elke kant ongeveer een minuut. Neem hem uit de pan en leg in een grote ovenschotel.

Verwarm de oven alvast voor op 225°C.

Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en stamp fijn met een pureestamper.
Breng op smaak met 1-2 eetlepels mosterd en peper en zout naar smaak. 
Snijd of knip de dille fijn en roer door de puree.

Verdeel de mosterdpuree over de zalm in de ovenschotel.
Bak 10 minuten in de op 225°C voorverwarmde oven.


Versnipper de ui.
Smelt 1 eetlepel boter in een pan met antiaanbaklaag en fruit hierin de ui. Bestuif met 2 eetlepels bloem en bak deze kort mee. Roer de wijn, de fond en de slagroom erdoorheen en laat 3 minuten zachtjes koken. Breng de saus tenslotte op smaak met peper, zout en 1 eetlepel mosterd.


Serveer de zalm met de saus en geef er een salade bij. Smakelijk!


(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts