Zalmburgers met avocado en dragonmayonaise

Nog een gerechtje met zalm! Ik maakte al eerder visburgers, maar meestal met gemalen vis. Ditmaal een burger gemaakt van blokjes zalm. Op die manier gaan er nog minder voedingsstoffen verloren. Daarnaast zijn deze burgers natuurlijk ook heel lekker!! Mmm!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

400 g zalmfilet
1 sjalot
1 eetlepel bieslook
2 lente-uitjes
1/2 theelepel mosterd
1 ei
40 g paneermeel
4 hamburgerbroodjes
4 handjesvol ijsbergsla
2 rijpe avocado's
peper en zout

voor de dragonmayonaise:
1/4 bosje verse dragon
4 eetlepels mayonaise
een scheutje citroensap + schil van 1/2 citroen
zout naar smaak
(extra naar wens: zure room of Griekse yoghurt)


Snijd de zalmfilets in kleine blokjes.
Pel en versnipper de sjalot. Snijd de lente-uitjes en ook de bieslook in ringen.
Meng de zalm met de sjalot, lente-ui, bieslook, mosterd, het paneermeel en het ei. Breng op smaak met wat peper en zout.

Verdeel het zalmmengsel in 4 delen en vorm er met je handen burgers van (ongeveer 2 cm dik). Zet ze in de koelkast om ze wat te laten opstijven.




Maal in een vijzel de dragonblaadjes fijn met een snuifje zout.
Meng dit vervolgens met de mayonaise, het citroensap en de schil. Kruid met een beetje zout naar smaak. Ik voegde nog wat zure room toe aan de saus. Dit kan ook Griekse yoghurt zijn.

Snijd de avocado's in de lengte doormidden, verwijder de pit, schep het vruchtvlees eruit met een lepel en snijd in schijfjes.


Smeer de burgers met een keukenkwastje aan beide kanten licht in met olijfolie en grill ze in een grillpan, in de oven of bak ze in de airfryer (zo'n 10 minuten was bij mij goed).

Bak de broodjes 5 à 10 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven of stop ze even in de broodrooster. Hou ze in ieder geval goed in het oog want ze worden al snel té bruin! (lees: zwart)

Smeer de dragonmayonaise op de hamburgerbroodjes, verdeel de sla erover, leg daarop de burger en beleg met de avocado. Leg de bovenkant van het broodje erop ... klaar!




(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts