Kersen-speculaastiramisu

Na de gebakken peperkoek met paté en vijgen en de krabballetjes met knoflookmayonaise die ik de afgelopen dagen postte, is het nu tijd om een dessertje van tijdens de feestdagen ook nog met jullie te delen. (ja, ik sta nogal redelijk achter met het delen van recepten, haha) Deze kersen-speculaastiramisu viel tijdens ons eindejaarsfeestje ook heel erg in de smaak! Jammer genoeg nam ik slechts snel een fotootje en zie je daarop niet zo goed de laagjes van de tiramisu, maar geloof me ... hij was echt lekker!


Dit heb je nodig:
(voor 6 porties)

650 g kersen of krieken (uit een pot)
75 g + 1 eetlepel witte suiker
1/2 theelepel koek- of speculaaskruiden
1 eetlepel maïszetmeel (maïzena)
175 g speculaasjes
250 g mascarpone
250 g magere kwark (plattekaas)
3 eetlepel citroen
100 ml slagroom (30% vetgehalte)
extra: decoratiesuiker


Laat de kersen uitlekken en vang hierbij het sap op. Houd 1 eetlepel sap apart en breng het overige sap met 1 eetlepel suiker en de koekkruiden aan de kook.

Roer de maïzena met 3 eetlepels water glad in een kommetje of kopje en roer dit mengsel door het kokende kersensap. Kook al roerend tot het indikt. Roer dan de kersen erdoorheen.

Laat de kersen een beetje afkoelen en verdeel ze dan over 6 glazen. Laat verder afkoelen.

Verkruimel de speculaasjes. (bijvoorbeeld door ze in een vershoudzakje te stoppen en er met een deegroller over te rollen)


Roer de mascarpone met de kwark, 75 g suiker, het citroensap en 1 eetlepel kersensap glad.
Klop de slagroom stijf en spatel hem met 2 eetlepels koekkruimels door het mascarponemengsel.

Verdeel de rest van de koekkruimels over de kersen in de glazen en schep vervolgens de mascarponecrème erbovenop. Zet minstens 2 uur (liefst nog langer) in de koelkast.


Bestrooi net voor het serveren met decoratiesuiker.


(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts