Traybake / ovengerecht van wintergroenten met kaas en soldaatjes van rozijnenbrood

Een jaar geleden postte ik ook al eens een traybake, een Griekse met feta erbij. Ditmaal waren het groentjes 'van bij ons' met een lekkere Belgische kaas en rozijnenbrood. Heerlijk, echt waar! Dit moet je zeker eens maken! Wat een traybake juist is? Wel, dat is gewoon een lekker 'fancy' woord voor een gerecht dat je klaarmaakt op de bakplaat van je oven. Je kan de ingrediënten natuurlijk ook gewoon in een grote ovenbestendige schaal leggen en het een 'ovenschotel' noemen. (haha)


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500 g krieltjes
500 g wortelen
500 g pastinaak
2 peren
2 takjes rozemarijn (of rozemarijn uit een potje)
2 takjes tijm (of tijm uit een potje)
een handvol waterkers, tuinkers of kervel
180 g halfharde kaas (bijvoorbeeld Antwerps pikantje, Tomme of Postel)
8 sneetjes rozijnenbrood
2 theelepels komijn
olijfolie
peper en zout

Verwarm alvast de oven voor op 200°C.

Snijd de krieltjes doormidden (of in meer stukken als ze wat groter zijn).
Verwijder het klokhuis uit de peren en snijd het vruchtvlees mét de schil in reepjes.
Schil de wortelen en de pastinaak en snijd ze eveneens in reepjes.

Leg de krieltjes, de peren, de wortelen en de pastinaak op de bakplaat, voeg een scheut olijfolie, de tijm, de rozemarijn, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en schep alles door elkaar.

Bak de traybake 25 à 35 minuten in de voorverwarmde oven. (bij mij was 35 minuten nodig omdat de krieltjes dan pas gaar waren)

Neem de bakplaat na 15 minuten even uit de oven, schep alles nog eens door elkaar en leg de kaas (in blokjes, zonder korst) erbij. Bak daarna verder.

Rooster het rozijnenbrood in de broodrooster (of in een grilpan) en snijd in reepjes.



Als de krieltjes goed gaar zijn, neem de traybake dan uit de oven, verdeel de rozijnenbrood-soldaatjes erover en werk af met de waterkers (of ander groen naar keuze)

Smakelijk!!


(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts