Hemelse chocolademuffins / -cakejes

Ik maakte deze lekkernijtjes enkele jaren geleden voor het eerst en beetje bij beetje heb ik het recept wat aangepast naar mijn eigen smaak.  En ik moet zeggen, de versie die ik nu gemaakt heb is gewoonweg overheerlijk... De volgende keer maak ik de muffins/cakejes net zo!  Je ziet het, ik twijfel eigenlijk of het nu muffins of cakejes zijn.  Over het verschil zijn al heel wat artikeltjes geschreven, maar ze blijken niet allemaal overeen te komen.  Wat ik eruit heb onthouden: een cupcake is eigenlijk een CAKE van structuur, maar dan gewoon wat kleiner.  Een muffin is eerder wat BROODachtig vanbinnen.  Verder is er ook een verschil in vorm: een cupcakevormpje vul je maar voor een deel waardoor het cakeje slechts tot de rand van het papiertje komt; voor een muffin vul je het vormpje helemaal zodat het deeg mooi boven het papiertje uit rijst en de muffin van vorm een beetje op een paddenstoel lijkt.  Bovendien worden cupcakes meestal gedecoreerd en presenteert men muffins meestal zonder versiering.  Deze gebakjes zien eruit als muffins maar een BROODstructuur kan ik er nu niet meteen in terugvinden.  Ach, wat maakt het uit?!  Ze zijn in ieder geval hemels lekker!


Dit heb je nodig:
(voor 12 stuks)

2 eieren
150g fijne witte kristalsuiker
130g zelfrijzende bloem
1 theelepel bakpoeder
40g (ongesuikerd) cacaopoeder
160 ml volle melk
1 theelepel vanille-essence
160g (ongezouten) boter
100g pure chocoladepastilles (b.v. Callets van Callebaut - of eventueel gewoon een reep chocolade in stukjes gebroken)
snuifje zout

EXTRA: bakvorm voor 12 muffins + 12 muffin-/cake-papiertjes


Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de eieren (eiwit + dooier) in een mengkom en weeg er de suiker bij af.  Klop het geheel met de mixer tot het een zeer lichte, bijna witte massa is geworden.


Meng er het cacaopoeder bij (best even zeven om grote klonters te vermijden).  Voeg ook bakpoeder, melk en vanille-essence toe.  Smelt de boter en voeg ze al roerend toe.


Zeef tenslotte nog de bloem erbij.


Nu nog de chocoladepastilles erbij en het beslag is klaar!


Eigenlijk is het beslag vrij lopend, waardoor het grootste deel van de chocolade al snel naar de bodem zakt... Maar de gebakjes zijn ZO lekker dat het me eigenlijk helemaal niet kan deren! ;)

Vul de muffin-/cakevormpjes ermee (tot aan de rand) en bak de muffins/cakejes gaar in ongeveer 30 minuten op 180°C.


Laat ze eerst even afkoelen in de bakvorm en zet ze dan op een rooster tot ze op kamertemperatuur zijn.  Bewaar ze in een afgesloten koekjestrommel.  Ze zijn op hun best de eerste twee dagen!

Smullen!!!



Reacties

  1. Ze zien er fantastisch uit je bent een muffin expert;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Juist de muffins gemaakt maar ik zou de chocoladestukjes in elke apart insteken want ja zoals je zegt zakken die dadelijk en heeft de ene ermeer dan de andere he hihi Voor de rest super lekker en luchtig , echt waar

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren gemaakt, echt super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag gemaakt, supersimpel recept en hééérlijk lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker smeuïge cupcakes. De chocola is er helemaal ingesmolten. Die halen de zondag niet, vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts