Wortelsoep met wortelloofpesto

Meestal kopen wij wortelen mét loof om het loof aan onze konijntjes te kunnen geven. Daar smullen ze dan met heel veel plezier van. Maar wortelloof is natuurlijk ook voor mensen perfect eetbaar. Verwerkt in een pesto krijg je een lekker broodbeleg voor bij wortelsoep. Geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

600 g wortelen, met loof
1 ui
2 groentenbouillonblokjes
een scheutje room
1 laurierblad
snuifje chilipoeder of cayennepeper
snuifje komijn
snuifje kaneelpoeder
peper en zout

voor de pesto (samen met het wortelloof):
2 teentjes knoflook
1/2 citroen
3 eetlepels pijnboompitten
100 g gemalen parmezaan
150 ml olijfolie
een snuifje peper

+ enkele sneetjes (geroosterd) brood voor erbij

Verwijder het loof van de wortelen. Spoel het grondig en schud het droog. Hou enkele blaadjes apart voor de garnering.
Pel de knoflook.
Rooster de pijnboompitten in een pannetje zonder vetstof. Schud geregeld even met de pan zodat de pitten niet verbranden.

Mix het wortelloof, de knoflook, het sap van een halve citroen, 3 eetlepels pijnboompitten, de parmezaan, de olijfolie en een snuifje peper. Hiervoor kan je een blender gebruiken of een staafmixer. Voor een iets grovere pesto kan het uiteraard ook op de klassieke manier, met behulp van een vijzel.
Zet de pesto even opzij.



Tijd om de soep te maken!

Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.
Pel en versnipper de ui.

Verhit wat olie in een soeppan en fruit de ui glazig. Voeg de wortelplakjes toe en kruid met chilipoeder/cayennepeper, komijn en kaneel. Laat 10 minuten stoven op iets lager vuur en roer geregeld.

Overgiet met 800 ml water en de bouillonblokjes en voeg het laurierblad toe. Breng aan de kook.
Laat de soep 15 minuten zacht koken. Verwijder dan het laurierblad en mix de soep fijn. Kruid met wat peper en zout.


Verdeel de soep over borden / kommen en werk af met een scheutje room en enkele snippers wortelloof. Serveer met brood en wortelloofpesto.


(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts