Brownietrifle met gezouten karamel en mascarponecrème
Voor de feestdagen ging ik op zoek naar een dessertje dat ik in porties kan maken, dat er feestelijk uitziet en dat uiteraard vooral heel erg lekker is! Ik testte de afgelopen weken verschillende dessertjes en kwam uiteindelijk uit bij deze heerlijke trifle! Hij heeft ons uitstekend gesmaakt op het kerstfeest en met oudjaar tover ik hem nog een keer op tafel. Mmm!
Dit heb je nodig:
(voor 4 kleine porties + extra brownie)
voor de brownie:
150 g pure chocolade (70%)
90 g ongezouten boter
3 eieren
90 g (donker)bruine suiker
60 g zelfrijzende bloem
60 g amandelpoeder
voor de gezouten karamel:
75 g witte kristalsuiker
100 ml room, vetgehalte 30%
1/2 theelepel grof zeezout
voor de mascarponecrème:
125 ml mascarpone
1 ei
1 eetlepel poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
voor de afwerking:
1 eetlepel chocoladeschilfers (stukje chocolade raspen) - optioneel
Eerst maak je de brownie. Daar ga je meer van hebben dat wat je hier nodig hebt, maar iets zegt me dat je dat niet erg vindt! ;)
Verwarm de oven alvast voor op 170°C.
Smelt de chocolade samen met de boter in de magnetron of au bain-marie op het vuur. Roer goed door elkaar.
Klop de eieren met de suiker enkele minuten lang met de mixer.
Schep het (grotendeels afgekoelde) gesmolten chocolademengsel voorzichtig door de eieren. Zorg dat je de lucht die je er net hebt in geklopt er niet weer terug uit klopt.
Zeef vervolgens de bloem boven het mengsel en voeg ook het amandelpoeder toe. Schep alles luchtig door elkaar.
Vet een brownievorm van 20x20 cm in met een beetje boter en giet het beslag erin.
Mijn vorm was wat groter, maar ik verkleinde hem met behulp van een stuk aluminiumfolie.
Bak de brownie zo'n 15-17 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat even in de vorm afkoelen en daarna verder op een rooster.
Nu de gezouten karamel...
Verwarm de room in een pannetje/kookpotje en zet dit even opzij.
Verwarm in een ander pannetje de suiker met 25 ml water. Breng het mengsel zonder te roeren aan de kook en laat op hoog vuur karamelliseren. Blijf er zeker bij en haal van het vuur als de karamel mooi goudbruin is. Dit duurt een 5-tal minuten.
Voeg dan beetje bij beetje de warme room toe en blijf ondertussen goed roeren met een garde. Het mengsel gaat bruisen, maar dat is dus helemaal normaal. Meng tot een mooi, glad geheel. Zitten er nog brokjes in? Warm het dan nog even al roerend door op het vuur.
Voeg het zeezout toe en laat zo'n 10 minuten afkoelen. Giet dan over in een potje en zet in de koelkast tot gebruik.
Om de mascarponecrème te maken, splits je eerst de eieren.
Klop de dooier luchtig met de poedersuiker en vanillesuiker en klop het eiwit stijf.
Schep dit mengsel door de mascarpone en schep dan voorzichtig het stijfgeklopte eiwit erdoor.
Stel tenslotte de trifle samen.
Snijd een deel van de brownie in blokjes.
Verdeel brownieblokjes over schaaltjes/glazen. Lepel hierop wat mascarponecrème en een beetje karamel. Herhaal alle laagjes en werk af met chocoladeschilfers. Heerlijk!!
Enkele uren of een dag voordien maken is zeker mogelijk. Lepel in dat geval het laatste laagje karamel er over net voor het serveren en werk ook pas dan af met de chocoladeschilfers.













Reacties
Een reactie posten