Kalkoenfilet met krielaardappeltjes, boontjes en een heerlijk mosterd-dragonsausje

Allereerst: je bent nog steeds welkom om mijn enquête eventjes in te vullen... alvast bedankt!  Na 1 week zal ik ook even de resultaten overlopen.  Misschien ook wel leuk voor jullie om te weten wat er zoal wordt geantwoord! :)

Maar nu natuurlijk: het recept...

Saus kan toch echt wel een gerecht maken of kraken.  Ok ja, de "cuisson" van de andere ingrediënten moet natuurlijk ook wel goed zitten, maar de saus kan een gerechtje echt AF maken...  Wel, en dat is nu precies wat dit sausje doet!  We konden er hier maar geen genoeg van krijgen, een absolute aanrader!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 kalkoenfilets (van ong. 150g elk) of eventueel 1 grote kipfilet van 600g
4 eetlepels (dijon)mosterd
4 eetlepels verse platte peterselie
4 eetlepels verse muntblaadjes
1 teentje look
1 theelepel tijm (mag uit een potje)
1/2 kippenbouillonblokje
650g krielaardappelen
2 eetlepels verse dragon + wat extra reepjes voor de garnering van de saus
1 dl room
peper en zout

handjevol prinsessenboontjes of andere groente naar keuze

EXTRA: vel aluminiumfolie

Verdeel de helft van de mosterd, alle (gehakte) peterselie, de (gehakte) munt, de (geperste) knoflook, de tijm, het zout en de peper over de kalkoenfilets.

Het hakken van de kruiden deed ik met mijn handige kruidenschaar, maar een kruidenmolentje of gewoon een scherp mes kan ook perfect dienst doen natuurlijk!



Verpak de filets in aluminiumfolie en zet ze even in de koelkast.  Volgens mijn receptje doe je dat 30 minuten, maar bij mij hebben ze er hooguit 10 minuten in gestaan... 't Is uiteraard de bedoeling dat de smaken zo wat doordringen tot in het vlees.


Was ondertussen de aardappelen en meng ze (mét schil) met de dragonblaadjes en met wat peper en zout.


Bereid ook de kippenbouillon: verwarm 2 dl water en los er 1/2 bouillonblokje in op.


Verwarm nu al de oven voor op 180°C.

Laat een eetlepel olie heet worden in een pan.  Neem de kalkoen uit de folie en leg het vlees in de pan als de olie goed heet is.  Laat het vlees aan alle kanten dichtschroeien / bruinen.  Zo gaan er geen sappen verloren wanneer het zo meteen verder gaart in de oven en zo blijft het vlees binnenin goed mals.


Leg dan de kalkoen in een ovenschotel en giet de bouillon erbij.


Voeg ook de dragon-aardappeltjes eraan toe.  Zoals je ziet nam ik eigenlijk een iets te kleine ovenschotel en moest ik de krieltjes er werkelijk bij puzzelen... Maar waar een wil is, is een weg! ;)  Sowieso lijkt het me beter dat ze meer in de bouillon liggen, al was het eindresultaat bij mij ook goed hoor!  De aardappeltjes waren niet te hard ofzo.



Zet de schotel zo'n 20-25 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.
In mijn recept is eigenlijk sprake van een grote kalkoenfilet van 600g en die moet er dan minstens 30 minuten in.

Kook ondertussen ook de prinsessenboontjes in zo'n 10 minuutjes beetgaar.  Ik stoomde ze met behulp van een microgolfoven-stomertje, maar ik liet ze daar wat te lang in en ze waren uiteindelijk wat te slap... ach ja.  Ze waren toch nog lekker hoor!  Volgende keer beter! :)


Neem na 20-25 minuten meteen de kalkoen en de aardappelen uit de ovenschotel en verpak ze in aluminiumfolie.  Zo koelen ze niet te snel af en zo kan de kalkoen ook nog even rusten.  Op deze manier wordt het vlees lekker mals. (heb ik toch zo begrepen uit allerhande kookprogramma's ;))  LET OP: giet de bouillon NIET weg als je alles uit de schotel hebt genomen!!

Meng de resterende mosterd met room en met de jus (bouillon) uit de ovenschotel.  Strooi er voor het serveren nog enkele reepjes dragon over.


Dien alles samen op... SMAKELIJK!!!



(receptje uit "Simply You", magazine van Carrefour)

Reacties

  1. Je hebt zo gleijk over de saus;)Je hele kombinatie hier is buitgewoon lekker samengesteld;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts