Eggs benedict met gerookte zalm en spinazie (met zelfgemaakte hollandaisesaus)

Eggs benedict ontstonden in Amerika. De oorspronkelijke versie bestaat uit een Engelse muffin (een broodje dat in de pan wordt gebakken), plakjes ham, een gepocheerd ei en hollandaisesaus. Deze versie met gerookte zalm en spinazie is minstens zo lekker! Het gerecht is als ontbijt of voor bij de brunch bedoeld, maar ik maakte het klaar als avondeten. Met een lekkere, goed vullende soep vooraf werd het een heel geslaagde maaltijd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

2 pistolets
100 g verse (baby)spinazie
4 sneetjes gerookte zalm
4 super verse eieren (vers is heel belangrijk voor het pocheren!)
scheutje azijn

voor de hollandaisesaus:
3 eierdooiers
125 g ongezouten goede boter
1/2 eetlepel azijn (1 eetlepel volgens het originele recept, maar dat vond ik net iets te zuur)
1 eetlepel water
sap van 1/2 citroen
peper en zout


Snijd de pistolets doormidden zodat je helften hebt (2 onderkantjes en 2 bovenkantjes). Rooster deze kort in de oven. Ik zette ze 5 minuten in de oven op 180°C. Je kan ze ook kort onder de grill plaatsen.

Dan maak je de hollandaisesaus. Daarvoor ga je als volgt te werk ...

Snijd de boter in blokjes.

Zet een pot met water op het vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur wat lager en zet er een glazen of stalen kom bovenop. (au bain marie)

Klop in een schaaltje de eidooiers met de azijn, het water en het citroensap los. Kruid met peper en zout.

Giet het eiermengsel in de glazen/stalen kom en klop stevig met een garde tot het een vast schuim wordt. Voeg al kloppend blokje voor blokje de boter erbij. (nog steeds boven het zacht kokende water)

Proef en kruid bij indien nodig.

Zet het vuur uit en laat de pot staan op het warme water. Zo blijft de hollandaisesaus nog even warm terwijl je de rest maakt.

Beleg de pistolethelften met de gerookte zalm en wat (rauwe) spinazieblaadjes. 


 

Pocheer vervolgens de eieren. Als je kakelverse eieren gebruikt is dit heel gemakkelijk. Ik deed het ditmaal volgens de methode van Sofie Dumont en zal dat vanaf nu ook altijd zo doen. Heel simpel!

Breek elk ei apart voorzichtig in een kommetje/mok.

Breng in een grote pan wat water tot net onder het kookpunt. Er zijn dan grote bubbels te zien die net beginnen op te stijgen. Het water moet niet volledig koken. (ook tijdens het proces niet - pas dus het vuur aan indien nodig)

Giet de eieren een voor een in het water en laat ze 3 minuten garen.



Schep ze uit het water met behulp van een schuimspaan en dep kort af met een schone theedoek.

Leg de eieren op de spinazieblaadjes en werk de eggs benedict af met een grote lepel hollandaisesaus. Heerlijk!!!


(licht aangepast recept van Sofie Dumont)

Reacties

Populaire posts